Dostupni linkovi

Ashton razočarana izostankom napretka u BiH


Visoka predstavnica Evropske unije za sigurnosnu i vanjsku politiku Catherine Ashton izrazila je danas u Sarajevu duboko razočaranje što od njenog posljednjeg posjete BiH prije šest mjeseci, kada je bila s tadašnjom američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, nije ostvaren nikakav napredak.

U izjavi novinarima nakon jutrošnjih razgovora u Predsjedništvu BiH, podsjetila je da je prije šest mjeseci, zajedno s Clinton, uputila važnu poruku da se od bh. političkih lidera traži djelovanje.

Tada su poručile da su potpuno opredijeljene za BiH i da žele vidjeti jedinstvenu, stabilnu, prosperitetnu, multietničku zemlju koja zauzima mjesto u Evropskoj uniji vlastitim naporima.

“ Zaista želim izraziti žaljenje što političke stranke nisu pretočile deklarirano opredjeljenje u konkretno djelovanje, i što su se umjesto toga fokusirale na stranačke i etničke interese - naglasila je Ashton.
Ona je još jednom kazala da bez primjene presude Sedjić- Finci nema ni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiHi i EU.

Ponovila je da čvrsto vjeruje u evropsku budućnost BiH, jer to je ono što građani BiH žele i zaslužuju.

Nakon posjete Sarajevu Ashton će danas posjetiti Srebrenicu i odati počast žrtvama genocida.
XS
SM
MD
LG