Dostupni linkovi

Popov: Optužbe za separatizam uznemiruju Vojvođane


Direktor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da su optužbe za "separatizam" na račun pokrajinskih vlasti i organizovanje mitinga protiv njih "unele nemir" među građane Vojvodine.

"Imamo populističku borbu protiv izmišljenog vojvođanskog separatizma, a u senci svega je kosovsko pitanje. Istovremeno, tu je i ekonomska beda kojom se niko ne bavi. Unet je nemir u Vojvodinu i dolazi do homogenizacije suprotstavljenih tabora i polarizacije javnosti", rekao je Popov za informativni portal Autonomija.

Prema njegovim rečima, to pitanje se pod hitno mora vratiti u institucije, jer preti opasnost da sukob dva nivoa vlasti i političkih aktera, koji je prenet na ulice, preraste u nasilje koje bi imalo "nesagledive posledice".

On je ocenio da nedavni miting u Novom Sadu i politički pritisci na Vojvodinu koje sprovode stranke centralne vlasti u potpunosti liče na "jogurt-revoluciju", kada je 1988. godine Miloševićev režim na ulici srušio široku autonomiju Vojvodine.

Popov je uporedio nedavne događaje sa "jogurt-revolucijom" po atmosferi i političkom koloritu, ali i po tome što se, prema njegovim rečima, "daje legitimitet ekstremistima".
XS
SM
MD
LG