Dostupni linkovi

Venecuela: Kapriles traži ponovno prebrojavanje glasova


Opozicioni lider Enrike Kapriles zvanično je zatražio prebrojavanje glasova predsedničkih izbora posle odluke Vrhovnog suda Venecuele da odbije taj zahtev.

U nasilju koje je izbilo posle predsedničkih izbora, na kojima je tesnu pobedu odneo kandidat vladajuće partije Nikolas Maduro, osam ljudi je izgubilo život, a na desetine je ranjeno.

Sukobi su kulminirali pretežno u većim gradovima u kojima je pobedio Kapriles, a vlast i opozicija su se međusobno optuživali za izazivanje postizbornog nasilja na ulicama.

I drugu noć za redom u Karakasu su građani nezadovoljni izbornim rezultatom izašli na ulice, stvarajući buku uz pomoć automobilskih sirena i udarajući u u šerpe i tiganje, dok su Madurove pristalice pokušale da im odgovore bacanjem petardi kako bi ih rasterali.

Kaprilesov izborni štab zvanično je zatražio prebrojavanje glasova od Nacionalnog izbornog saveta, koji je saopštio da "mora da se poštuje pravo na protest i neslaganje".

"Objasnili smo da je potrebno da se nađe političko rešenje za ovu krizu i nadamo se da ćemo, što pre je to moguće, imati rešenje u sledećem saopštenju Saveta", izjavio je šef Kaprilesovog izbornog štaba Karlos Okaris.

U međuvremenu je saopšteno da će predsednici nekoliko latinoameričkih država održati danas vanredni sastanak kako bi razgovarali o političkoj krizi u Venecueli.

Visoki zvaničnici nisu naveli da li će sastanak biti organizovan u znak podrške Maduru ili će regionalni lideri uputiti zajednički poziv da se smiri situacija u Venecueli.

Maduro, koji je proglašen pobednikom izbora u nedelju, osvojio je 50,8 odsto glasova, dok je Kapriles 49 odsto.
XS
SM
MD
LG