Dostupni linkovi

Sarajevo: danas žrijeb za Svjetsko juniorsko rukometno prvenstvo u BiH



Bosna i Hercegovina će u drugoj polovini jula biti domaćin Svjetskog rukometnog juniorskog prvenstva - jednog od najvećih sportskih događaja ikada održanog u ovoj zemlji, javljaju agencije.

Na takmičenju će učestvovati 24 najbolje selekcije igrača do 21 godine. Prvenstvo će se igrati od 14. do 28. jula u Sarajevu, Banjoj Luci, Zenici i Ljubuškom.

Oficijelni žrijeb SP-a biće obavljen danas u Sarajevu. Žrijebom će rukovoditi predstavnik IHF-a Phillipe Bana, a žrijebanje će izvršiti rukometne legende BiH - Jasna Merdan-Kolar, Milorad Karalić i Abas Arslanagić.

Ekipe će biti žrijebane u četiri grupe sa po šest reprezentacija.

Grupna faza takmičenja, koja počinje 14. jula, igrat će se u dvoranama Zetra i KSC Skenderija ("Mirza Delibašić") u Sarajevu, Arena u Zenici, Gradskoj dvorani u Ljubuškom i banjalučkom Boriku. Polufinalni susreti i finale će se igrati u Zetri.

Najveći broj reprezentacija dolazi iz Evrope -13 ekipa, po četiri ekipe dolaze iz Afrike i Azije te tri iz Južne i Sjeverne Amerike.

Učesnici SP-a:

Iz Evrope: Slovenija, Švedska, Francuska, Njemačka, Švicarska, Rusija, Danska, Holandija, Mađarska, Srbija, Španija (prvak Evrope U-20), Hrvatska (viceprvak Evrope U-20) i BiH (organizator); iz Afrike: Tunis, Kongo, Egipat, Angola i Alžir; iz Azije: Katar, Južna Koreja i Kuvajt; te iz Južne i Sjeverne Amerike: Argentina, Brazil i Čile.
XS
SM
MD
LG