Dostupni linkovi

Sjutra izbor predsjednika Italije nema jasnog kandidata


Giorgio Napolitano, predsjednik Italije
Giorgio Napolitano, predsjednik Italije
Poslanici u italijanskom parlamentu sutra će glasati za izbor novog predsjednika, ali u proteklom periodu nije bilo jasnog kandidata za tu funkciju.

Sutra u 10 sati 1.007 poslanika u regionalnim i nacionalnom parlamentu okupiće se zajedno na posebnoj parlamentarnoj sjednici.

Nekadašnji premijer Đulijano Amato i Masimo D`alema u lokalnim medijima su pominjani kao mogući kompromisni kandidati između stranaka lijevog i desnog centra u italijanskom parlamentu.

Analitičari navode da postoji mogućnost da će se poslanici opredijeliti za kandidata koji uživa podršku stranaka lijevog centra i "Pokreta pet zvijezda", koji je već odabrao svoja tri kandidata putem ankete obavljene putem interneta.

Kandidati "Pokreta pet zvijezda" su istraživački novinar Milena Gabaneli, ljekar Đino Strada i nekadašnji poslanik Stefano Rodota.

Nekadašnji komičar i aktivista Bepe Grilo, koji djeluje kao portparol "Pokreta pet zvijezda", pozvao je lidera Demokratske partije Luiđija Bersanija da im pruži podršku i sugerisao je da bi, zauzvrat, njegova stranka mogla da pristane da uđe u vladajuću koaliciju.
XS
SM
MD
LG