Dostupni linkovi

Dačić i Ešton završili sastanak, u toku pauza za konsultacije


arhivski snimak
arhivski snimak
U Briselu je završen sastanak visokog predstavnika EU Ketrin Ešton sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i u toku je pauza za konsultacije.

Sastanak Dačića i Eštonove završen je nešto poslije 14 sati. Pauza za konsultacije prethodi trojnom sastanku Dačića, Eštonove i kosovskog predstavnika Hašima Tačija.

Direktor Kancelarije Srbije za Kosovo Aleksandar Vulin rekao je za Radio-televiziju Srbije da postoje izgledi da argumenti srpske strane budu uvaženi i da je nakon bilateralnog sastanka beogradskog tima sa Eštonovom jasno da se može očekivati znatno povoljnija ponuda od one koja je ranije ovog mjeseca bila predložena.

"Da li će to biti dovoljno da se postigne sporazum - tek treba da vidimo", rekao je Vulin, koji prisustvuje pregovorima.

On je dodao da srpski tim nije pogriješio što je odbacio prijedlog u prošloj rundi razgovora, jer sada postoje izgledi da argumenti srpske strane budu uvaženi.

Osvrnuvši se na Tačijevu izjavu da Priština ostaje pri stavu da buduća zajednica srpskih opština na Kosovu ne treba da ima izvršna i zakonodavna ovlaštenja, Vulin je rekao da takve izjave ne doprinose uspjehu dijaloga.

Pored Dačića i Vulina, u delegaciji Beograda su i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, potpredsjednik Vlade Suzana Grubješić i savjetnik predsjednika Srbije Marko Đurić.

Eštonova je u pozivu na razgovore, koji je juče uputila Dačiću i Tačiju, navela da očekuje da će oni pokazati "konstruktivan duh" i biti spremni da "istraže različite opcije i dogovore se o kompromisu".

Današnja runda dijaloga Beogarda i Prištine počela je jutros sastankom Ketrin Ešton sa Hašimom Tačijem, a potom se Ešton sastala sa Dačićem.
XS
SM
MD
LG