Dostupni linkovi

Bombe u Bostonu napravljene od ekspres lonca


Objavljene su fotografije oštećenog ekspres lonca i poderane crne torbe za koje FBI smatra da su bili dio bombe koja je eksplodirala na Bostonskom maratonu. Američki predsjednik Barack Obama u srijedu će otputovati u Boston i održati govor na vjerskoj službi posvećenoj žrtvama napada na Bostonski maraton, objavila je Bijela kuća.

Policija je u međuvremenu saopćila da je pronašla komadiće crnog najlona koji možda potječu od torbe ili ruksaka u kojem je bila skrivena jedna ili više bombi detoniranih na cilju Bostonskog maratona.

Posebni agent FBI-ja, voditelj istrage o ovom terorističkom napadu Richard DesLauriers izjavio je da su istražitelji pronašli i dijelove kugličnih ležajeva i eksera koji su korišteni kao punjenje bombi. AP je objavio fotografije oštećenog ekspres lonca i poderane crne torbe za koje FBI smatra da su bili dio bombe koja je eksplodirala na Bostonskom maratonu.

DesLauriers je rekao da FBI zasad nema osumnjičenika. "Niko još nije preuzeo odgovornost. Nemamo nikakvu čvrstu informaciju o motivu, osumnjičeniku ili osumnjičenicima. Možda je to bila jedna osoba, možda više njih", rekao je.

Uređaji korišteni u napadu tipični su za "vuka samotnjaka", tj. solo terorista koji je bombu napravio sam prema široko dostupnim uputama, kažu stručnjaci. Dodaju i kako je formula prema kojoj je ova bomba napravljena vrlo slična onoj koju El-Kaida preporučuje svojim sljedbenicima, a da su tu metodu usvojili i američki ekstremni desničari, prenosi CNN.


Nakon Martina Richardsa, osmogodišnjaka koji je sa porodicom došao gledati maraton, identificirane su i druge dvije žrtve napada. To su 29-godišnja Krystle Campbell, studentica univerziteta u Bostonu, te 23-godišnja kineska studentica.
XS
SM
MD
LG