Dostupni linkovi

Venecuela: Capriles otkazao prosvjed


Venezuelski oporbeni čelnik Henrique Capriles otkazao je prosvjedni marš koji su on i njegovi pobornici planirali u Caracasu. Rekao je da njegovi politički suparnici kuju urotu s namjerom da se infiltriraju na skup i izazovu nasilje.

Capriles, koji tvrdi da je pobijedio izabranog predsjednika Nicolasa Madura na predsjedničkim izborima u nedjelju, a po službenim je podacima tijesno izgubio, namjeravao je velikim prosvjednim pohodom podržati zahtjev za ponovnim prebrojavanjem glasova.

Nicolas Maduro i njegova vlada prethodno su objavili da su zabranili skup, kazavši da oporba želi izvršiti državni udar.

Sedam je osoba poginulo u ponedjeljak kada su stotine prosvjednika izašle na ulice u raznim dijelovima venezuelske prijestolnice i drugim gradovima, u nekim slučajevima paleći gume na cesti i sukobljavajući se sa snagama sigurnosti. Dužnosnici kažu da je u nasilju ozlijeđena još 61 osoba, a 135 osoba uhićeno.

Capriles je pozvao vladu da otvori dijalog o rješavanju političke krize u zemlji i još jednom zatražio da se ponovno prebroje glasovi s nedjeljnih izbora.
XS
SM
MD
LG