Dostupni linkovi

Pulicer za književnost Džonsonu i Aktaru


Knjiga Adama Džonsona "The Orphan Master's Son" (Sin gospodara sirotana) o putovanju jednog čoveka kroz Severnu Koreju osvojila je Pulicerovu nagradu za fikciju, dok je komad Ajada Aktara "Disgraced" (Osramoćen) o uspešnom pakistansko-američkom advokatu čija žurka izmiče kontroli dobitnik nagrade za dramu.

Pulicerov žiri juče je knjigu Adama Džonsona "The Orphan Master's Son" nazvao "izvanredno napisanim romanom koji nosi čitaoca na avanturističko putovanje u dubine totalitarističke Severne Koreje i najintimnije prostore ljudskog srca".

To je treća knjiga 45-godišnjeg Džonsona koji predaje kreativno pisanje na Stenfordu. Izdavači i knjižari bili su šokirani prošle godine kada Pulicerov žiri, posle mnogo godina, nije dodelio nagradu za fikciju.

Ajad Aktar je nakon saznanja da je dobio nagradu za dramu "Disgraced" rekao: "Ovo je velika čast. Šokiran sam". "Veoma sam srećan i zahvalan".

Aktar je 42-godišnji Njujorčanin koji je napisao roman "Američki derviš" (u Srbiji ga je izdala "Laguna") i glumio u filmu "The War Within" (Rat iznutra).

Pulicer za dramu, kao i ček od 10.000 dolara, dodeljuje se za "izvanredan komad američkog autora, po mogućstvu original, koji se bavi američkim životom".

Pulicera za biografiju dobio je Tom Reis za "The Black Count: Glory, Revolution, Betrayal, and the Real Count of Monte Cristo" (Crni grof: Slava, revolucija, izdaja i stvarni grof Monte Kristo), za stručno delo nagradu je dobio Gilbert King za "Devil in the Grove: Thurgood Marshall, the Groveland Boys, and the Dawn of a New America", dok je nagradu za poeziju dobila Šeron Olds za "Stag's Leap" (Jelenski skok).

Kada je reč o muzici, Kerolin Šou je dobila Pulicera za "Partitu za osam glasova".
XS
SM
MD
LG