Dostupni linkovi

Spekulacije oko povlačenja Merkelove 2015.


Nemačka kancelarka Angela Merkel mogla bi se povući 2015., ocenjuje šef dopisništva nemačkog dnevnika "Bild" u Berlinu Nikolaus Blome.

On je svojom novom knjigom o Merkelovoj podstakao spekulacije o političkoj sudbini šefice nemačke vlade, prenosi bečki dnevnik "Standard".

Blom tvrdi da Merkelova razmišlja da, nakon pobeđenih saveznih izbora u septembru, ne ostane na vlasti pun mandat.

Njegove istrage u krugovim CDU su pokazale da Merkel zna da 2017.ne može još jednom izaći pred birače na parlamentarnim izborima. Ona bi nakon 2005., 2009. I 2013. Već četvrti put predvodila stranku na izborima, i brine se da bi se smučila Nemcima kao što je to Helmut Kol koji je 16 godina bio kancelar.

U slučaju izborne pobede Merkel bi se povukla na polovini svog mandata 2015., tvrdi Blom, dodajući da bi naslednik imao dve godine da se uhoda i dobija poene kod Nemaca pre izbora 2017.

Pored toga, dodao je on, Merkelovoj, koja 2015.puni 60 godina, se više sviđa scenario da se sama povuče, nego da bude sklonjena glasovima Nemaca.

Njen portparol Štefen Sajbert demantovao je ove tvrđe rekavši da će kancelarka izaći na izbore i da će ostati na vlasti pun mandat.
XS
SM
MD
LG