Dostupni linkovi

AFD: Evro je mrtav



U Nemačkoj je formirana nova politička stranka "Alternativa za NJemačku" (AFD), čiji je jedini cilj izlazak te zemlje iz evrozone.

Oko 1.500 delegata AFD okupilo se sinoć u Berlinu radi pokretanja partije koja otvoreno poziva na "pristojan raspad evra".

AFD, takođe traži povratak određenog suvereniteta sa EU na zemlje članice, te uvođenje referenduma kao što je onaj u Švajcarskoj na saveznom nivou.

"Evro je mrtav, ali naši političari to još ne priznaju Ono što sada radimo jeste da je evro stavljen pod poseban hirurški zahvat, dajemo mu infuzije", rekao je jedan od članova AFD Paul Hampel.

Stranka, koju su oformili ekonomisti i profesori nezadovoljni evrom, sada broji 7.500 članova. AFD planira da učestvuje na opštim izborima u septembru.

Hampel je istakao da je smešno da "nemački kancelar Angela Merkel pokušava da simpatične narode Grčke, Italije i Francuske pretvori u Pruse".

"Ona to nikada neće uspeti. To ne funkcioniše i doneće raskol umesto jedinstva u Evropu", smatra Hampel.

Nemačke stranke kritikovale su platformu AFD kao populističku.

Politički establišment, takođe zabrinjava mogućnost da će nova stranka privući glasače isfrustrirane nemačkom podrškom finansijskoj pomoći članicama evrozone.
XS
SM
MD
LG