Dostupni linkovi

Kipar: Državljanstvo stranim investitorima



Kipar će ponuditi državljanstvo stranim investitorima, koji su ostali bez značajnijih iznosa zbog finansijske krize u toj zemlji, kao jedan vid "naknade", izjavili su zvaničnici.

Predsednik Nikos Anastasijades prvi je nešto slično pomenuo u govoru pred zvaničnicima ruskih kompanija, ističući da će stranim investitorima koji budu izgubuli najmanje tri miliona evra, biti izneta ova ponuda.

Izvori iz kiparske vlade rekli su da će ponuda biti proširena na sve strane investitore koji poseduju ili planiraju da kupe imovinu na ostrvu, ukoliko je procenjena najmanje na 15 miliona evra.

Investitori, koji imaju sredstva u dve najveće banke na Kipru, suočavaju se sa porezom na depozit veći od 100.000 evra što je dogovoreno sa Evropskom komisijom, Evropskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) prema uslovima za finansijsku pomoć Kipru.

Prema predviđanjima pojedinih analitičara, vlasnici računa mogli bi se suočiti sa gubitkom od 60 odsto sa svojih računa. Tačni podaci o gubicima neće biti poznati do septembra.
XS
SM
MD
LG