Dostupni linkovi

Proces protiv posade “Kosta Konkordije”



U sudu u italijanskom gradu Groseto danas počinje pretpretresni proces protiv šestorice osumnjičenih za nesreću turističkog broda "Kosta konkordija", uključujući kapetana Frančeska Sketina.

Kada je ogromni prekookeanski brod velikom brzinom udario u stene kod italijanskog ostrva Điljo 13. januara 2013. godine poginule su 32 osobe.

Glavni osumnjičeni je Sketino, koji je optužen za višestruko ubistvo sa predumišljajem, uzrokovanje brodoloma, pogrešno informisanje Obalske straže tokom akcije spašavanja i napuštanje broda.

Među četvoricom optuženih članova posade nalazi se kormilar iz Indonezije Džejkob Rusli Bin, koji je optužen da je "doprinio" tragediji, jer je pogrešno razumio komandu u ključnim momentima pre nesreće.

Šesti optuženi je Roberto Ferarini, zvaničnik kompanije vlasnika broda "Kosta Kroćijere", koji je takođe osumnjičen da nije adekvatno informisao Obalsku stražu i time je uzrokovao kašnjenje operacija spašavanja.

Sva šestorica su optužena za ubistvo bez predumišljaja.

Sketino negira da je napustio brod pre evakuacije putnika i istražiocima je rekao da je pao sa broda kada se nagnuo za skoro 90 stepeni.

"Kosta konkordija" je pri velikoj brzini udarila u ostrvo Điljo. Na brodu je bilo 4.299 ljudi iz 70 zemalja kada je Sketino pokušao riskantan manevar "pozdrava" prema ostrvu.

Brod je udario u stene i nasukao se u plićaku.
XS
SM
MD
LG