Dostupni linkovi

Rasmusen: S. Koreja nepredvidiva



Generalni sekretar NATO Anders Rasmusen upozorio je da bi "nepredvidivost" sledećeg poteza Severne Koreje može biti rizičan za bezbednost u toj zemlji.

On je pozvao na dijalog u cilju rešavanja postojeće situacije. "Izostanak dijaloga i nepredvidivost, neizvesnost mogu predstavljati najveći rizik", izjavio je general Rasmusen za japansku agenciju Kjodo. On je dodao da je zato toliko važno ponovo pokrenuti dijalog i pronaći mirno rešenje sukoba.

Tenzije u regionu su povećane zbog straha da bi Severna Koreja uskoro mogla lansirati raketu. Provokativne izjave i postupci Pjongjanga u poslednje vreme izazvali su zabrinutost u međunarodnoj zajednici.

Severna Koreja za sada ne prihvata ponudu Južne Koreje o pregovorima.

Južnokorejski ministar spoljnih poslova Jun Bjung Se rekao je da je režim u Severnoj Koreji u opasnosti da se uruši ako ne produzme neophodne promene i pozvao mladog vođu Severa da prekine sa bestidnim pretnjama i provokacijama i preduzme reforme.

Junova izjava usledila je u vreme dok se u Severnoj Koreji proslavlja najvažniji nacionalni praznik povodom godišnjice rođenja osnivača nacije i u uslovima povećanih napetosti zbog pretnji Severa da će izvesti nuklearni napad na SAD i Južnu Koreju ukoliko bude napadnut.

Na jugu se strahuje da bi povodom svetkovina na Severu mogla biti lansirana raketa srednjeg dometa.
XS
SM
MD
LG