Dostupni linkovi

BiH: Hrvatski državljani glasaju o evroposlanike


U BiH jutros su otvorena biračka mjesta na kojima građani BiH sa hrvatskim državljanstvom mogu glasati na izborima za poslanike Evropskog parlamenta.

U 7.00 časova otvorena su dva biračka mjesta u hrvatskoj Ambasadi u Sarajevu, tri u Generalnom konzulatu u Mostaru, te po jedno u generalnim konzulatima u Banjaluci i Tuzli.

Do 3. aprila, do kada je, prema novom Zakonu o popisu birača Hrvatske trajao postupak prethodne registracije, za glasanje se prijavilo oko 2.000 hrvatskih državljana koji žive u BiH.

Građani Hrvatske sutra će prvi put birati 12 hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu, dva i po mjeseca uoči formalnog ulaska Hrvatske u EU.

Birališta u Hrvatskoj sutra će biti otvorena od 7.00 do 19.00 časova, a u inostranstvu danas i sutra.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će glavnu bitku za 12 poslaničkih mjesta, koliko pripada Hrvatskoj, voditi najjače političke stranke u zemlji vladajući SDP, zajedno sa koalicionim partnerima, i opozicioni HDZ, dok bi još samo Hrvatski laburisti eventualno mogli da osvoje neko poslaničko mesto.

Iako su zvanično proglašeni istorijskim, za njih vlada malo interesovanje javnosti, pa i domaći zvaničnici kažu da bi bili zadovoljni kada bi izlaznost bila iznad 25 odsto.
XS
SM
MD
LG