Dostupni linkovi

Počinje novo suđenje Mubaraku


Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak pojaviće se danas pred egipatskim sudom koji treba da utvrdi da li je kriv za saučesništvo u ubistvu demonstranata na masovnim protestima koji su doveli do pada njegovog režima u februaru 2011. godine.

Iako je za prvo suđenje,koje je počelo u avgustu 2011. godine, vladalo veliko interesovanje kako u Egiptu tako i u arapskom svijetu, sada je većina Egipćana više zaokupljena političkom i ekonomskom krizom.

Suđenje Mubaraku bilo je prvo suđenje jednom arapskom lideru koga je svrgao sopstveni narod. Svrgnutom predsjedniku Tunisa Zine El Abidine Ben Aliju suđeno je u odsustvu, dok se bivši irački lider Sadam Husein pojavio pred sudom nakon strane invazije.

Mubarak /85/, koji je na vlasti bio više od 30 godina, u prvostepenom postupku osuđen je na kaznu doživotnog zatvora zbog svoje uloge u ubistvu demonstranata tokom protesta januara i februara 2011. godine.

U januaru egipatski Kasacioni sud prihvatio žalbu Mubaraka i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Habib al Adli koji su juna 2012. godine osuđeni na kaznu doživotnog zatvora zbog represije nad demonstrantima.

Šest bivših Mubarakovih policijskih zvaničnika je oslobođeno optužbe.

Mubarokovi sinovi Ala i Gamal su optuženi za korupciju. Te presude, posebno oslobađanje visokih policijskih zvaničnika, izazvalo je proteste u Kairu i drugih gradovima Egipta.
XS
SM
MD
LG