Dostupni linkovi

Izrael pucao na sirijsku teritoriju


Izraelska vojska saopštila je da je danas ispalila artiljerijske granate na teritoriju Sirije, nakon što je prethodno pucano na izraelske vojnike na Golanskoj visoravni.

U saopštenju se navodi da vojnici nisu povrijeđeni i da nije bilo štete, ali da je vojska odgovorila artiljerijskom vatrom prema izvoru pucnjave, te da je potvrđen direktan pogodak.

Sukobi između pristalica i protivnika sirijskog predsjednika Bašara al Asada prenijeli su se u posljednjih nekoliko mjeseci na Golansku visoravan, koja je pod izraelskom okupacijom, prenio je Rojters.

Vojni portparol rekao je da ne zna da li je na izraelske vojnike pucala sirijska armija ili pobunjenici, niti da li je vatra bila namjerna ili slučajna.

Izrael je zauzeo Golansku visoravan od Sirije u ratu 1967. godine i anektirao taj strateški plato 1981. godine, ali taj potez nije priznat u međunarodnoj zajednici.

Vojnici UN nadgledaju liniju koja je povučena poslije sklapanja primirja. Izraelska vojska saopštila je da je obavijestila UN o današnjem incidentu.
XS
SM
MD
LG