Dostupni linkovi

ICTY: Presuda Šešelju za ratne zločine 30. oktobra


Haški tribunal je za 30. oktobar zakazao izricanje prvostupanjske presude Vojislavu Šešelju, lideru Srpske radikalne stranke.

Šešelj je optužen za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.
Optužnica Šešelja tereti za progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi; deportaciju i nehumana djela (prisilno premještanje) kao zločin protiv čovječnosti.

Vođa radikala optužen je i za kršenje zakona i običaja ratovanja - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje vjerskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

U završnoj reči, u martu prošle godine, tužioci su zatražili da Šešelj bude proglašen krivim i da mu bude izrečena kazna od 28 godina zatvora.

Šešelj, koji se brani sam, zatražio je da bude oslobođen zato što "nema nikakvog osnova" za osuđujuću presudu.

Suđenje Šešelju počelo je u novembru 2007. a u sudskom pritvoru u Sheveningenu Šešelj je od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao odmah pošto je Tribunal objelodanio optužnicu protiv njega.

U međuvremenu, Tribunal je Šešelja tri puta osudio zbog nepoštovanja suda, odnosno zbog objavljivanja identiteta zaštićenih svjedoka – pravomoćno na 15 i 18 mjeseci zatvora, a nepravomoćno na zatvorsku kaznu od dvije godine.
XS
SM
MD
LG