Dostupni linkovi

Aktivisti traže od Obame da zatvori Gvantanamo


Aktivisti za ljudska prava su, širom Sjedinjenih Američkih Država, održali seriju protesta sa zahtjevom da predsjednik Barak Obama zatvori zatvor Gvantanamo, gdje 166 zatvorenika štrajkuje glađu.

Cilj protesta je da skrene pažnju javnosti na težak položaj zatvorenika u zatvoru u vojnoj bazi u zalivu Gvantanamo na Kubi, pošto je grupa od 25 organizacija za zaštitu ljudskih prava napisalo otvoreno pismo američkom predsjedniku.

Među potpisnicima otvorenog pisma Obami su Amnesti Internašnel, Hjumen Rajt Voč i Ameriken Sivil Liberti Junion.

\"Situacija je predvidljivi rezultat nastavljanja da se drže zatvorenici na neodređeno vrijeme, bez optužnice što traje više od 11 godina. Apelujemo da se počne da se prebacuju preostali zatočeni muškarci u njihove matične zemlje, druge zemlje ili da im sudite na sudu koji se pridržava pravičnih standarda suđenja\", navodi se u otvorenom pismu Obami, prenose agencije.

Zatvor Gvantanamo je otvoren 2002. za smještaj zatvorenika koji su zarobljeni u \"ratu protiv terorizma\" tokom mandata predsjednika Džordža Buša, a poslije terorističkih napada 11. septembra 2001. u Njujorku i Vašingtonu.
XS
SM
MD
LG