Dostupni linkovi

Ministri eurozone razmatraju pomoć Kipru, Portugalu i Irskoj


Ilustracija
Ilustracija

Ministri finansija eurozone i Evropske unije sastaće se u petak i subotu u Dablinu da bi dogovorili konačne detalje o pomoći Kipru, razmotrili produženje rokova otplate zajmova odobrenih Portugalu i Irskoj, te razgovarali o rješavanju problema utaje poreza.

Ministri iz zemalja monetarne unije sastaće se u danas ujutro, a kasnije će im se pridružiti i kolege iz ostatka EU i predstavnici centralnih banaka, prenosi France Presse.

Prvi zadatak ministara biće utvrđivanje uslova koje Kipar mora da ispuni u pogledu štednje, pribavljanja sredstava i reformi da bi primio deset milijardi eura vrijedan kredit od partnera iz eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U Dablinu će se takođe razgovarati o izvještaju "trojke" kreditora (EU, Evropska centralna banka i MMF) o Kipru, u kojem se navodi da će bruto domaći proizvod te zemlje potonuti za oko 12,5 posto u 2013. i 2014. godini.

U Portugalu se vlada bori da pronađe nove načine za budžetsku uštedu, nakon što je Ustavni sud neke od predloženih mjera štednje proglasio neustavnim. Zajedno s domaćinom Dablinom, Lisabon želi ublažavanje rokova otplate zajma u cilju stabilizacije finansija.
XS
SM
MD
LG