Dostupni linkovi

Reis Kavazović uputio pismo Ban Ki-Moonu: Izbacivanje žrtava skandal


Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uputio je generalnom sekretaru UN Ban Ki-moonu pismo povodom rasprave u Generalnoj skupštini o ulozi međunarodnih kaznenih sudova, u kojem navodi kako su Ujedinjeni narodi "dopustiti neshvatljiv skandal i poniženje izbacujući iz zgrade Ujedinjenih naroda predstavnike žrtava genocida".

"Kao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i vrhovni muftija muslimana Bošnjaka najoštrije osuđujem sraman i skandalozan čin ponižavajućeg izbacivanja gospođe Munire Subašić iz zgrade Ujedinjenih naroda i poniženje koje su Ujedinjeni narodi ponovo učinili prema žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini", navodi se u pismu.

"Ovim je nažalost", navodi reisu-l-ulema, "poslana snažna poruka da žrtve genocida, ne samo da nemaju pravo da govore, već da nemaju pravo ni da borave u zgradi Ujedinjenih naroda, stoga ovaj čin smatram brutalnim udarom na ljudsko dostojanstvo svih žrtava i ohrabrenjem za inspiratore i počinioce zločina".

U pismu reis Kavazović podsjeća "da Ujedinjeni narodi 1995. godine nisu izvršili svoju obavezu sprovođenja vlastite rezolucije o zaštićenoj zoni Srebrenica, da su iznevjerili svoju zadaću i bošnjački narod su predali u ruke brutalnog krvnika".

"Očekivali smo od Vas da prepoznate i spriječite revidiranje zločina i manipuliranje žrtvama, kao što već odavno očekujemo da u svome mandate pokrenete aktivnosti kako bi se 11. juli proglasio Danom sjećanja na srebrenički genocid u Ujedinjenim narodima. To je 2009. godine uradio Evropski parlament usvajajući rezoluciju kojom je 11. juli proglašen Danom sjećanja na srebrenički genocid u Evropskoj uniji. Proglašenje 11. jula Danom sjećanja na genocid u Ujedinjenim narodima je obaveza i minimum koje žrtve zaslužuju", zaključuje se u pismu.
XS
SM
MD
LG