Dostupni linkovi

Kina pozvala sve strane u sjevernokrejskoj krizi na dijalog


Kina je u četvrtak pozvala sve strane u sjevernokorejskoj krizi da preuzmu inicijativu i
"preokrenu nastalu situaciju", javila je agencija Sinhua.

Kineski ministar vanjskih poslova Hong Li rekao je danas na redovnoj konferenciji za štampu da sve sučeljene strane ne bi trebalo da čine bilo kakav potez koji bi doveo do još većeg zaoštravanja.

"Naprotiv, sve strane u sukobu trebalo bi da preuzmu jaču inicijativu i naprave radikalan zaokret u odnosima", izjavio je on.

Ministar je dodao da je Kina do sada uložila ogromne napore da se riješi situacija u Sjevernoj Koreji što će nastaviti da čini.

"Kina smatra da, uprkos pogoršanju situacije poslednjih dana, sve strane moraju da istraju u naporu da se problem u Sjevernoj Koreji riješi dijalogom", zaključio je Hong.

Ministar je naveo da je međunarodna zajednica pokazala veliko interesovanje da se problem u Sjevernoj Koreji riješi mirnim putem i da je želja svih uključenih u ovaj problem da na poluostrvu konačno zavlada mir.

On je pozvao sve zainteresovane strane da sjednu za pregovarački sto i pokušaju da pokrenu proces nuklearnog razoružavanja na korejskom poluostrvu.

Kina je decenijama vodeći saveznik Sjeverne Koreje, ali se drži po strani u najnovijoj krizi, nastaloj zbog najava Pjongjanga da ponovo pokreće nuklerani program, i produbljenoj pretnjom nuklearnim raketnim napadom na SAD i Južnu Koreju.

Japan, SAD i Južna Koreja su aktivirali odbranu i podigli nivo borbene gotovosti na najviši nivo - u stanje pune pripravnosti.
XS
SM
MD
LG