Dostupni linkovi

Lavrov upozorava na posledice vojnih vežbi S. Koreje



Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je danas na posledice "vojnih vežbi" vezano za severnokorejsku krizu i istakao da Moskva i Vašington imaju iste stavove po tom pitanju.

"Po pitanju Severne Koreje, nemamo razmimoilaženja sa SAD", rekao je Lavrov novinarima u Londonu gde je razgovarao sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, na marginama ministarskog sastanka grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, G8.

Lavrov je poručio da "niko ne treba da zastrašuje ostale vojnim vežbama" i ocenio da "postoje velike šanse da će se sve smiriti".

Agencije su jutros javile da je Severna Koreja završila pripreme za lansiranje raketa do kojeg bi moglo da dođe u svakom trenutku, dok su Južna Koreja i SAD podigle nivo pripravnosti u slučaju napada Pjongjanga.

U Seulu je neimenovani zvaničnik ministarstva odbrane rekao da se Severna Koreja priprema za raketnu probu i da je Pjongjang u stanju da lansira više raketa.

Iz vojnih izvora se saznaje da bi to moglo da se dogodi 15. aprila, na dan kada je rođen Kim Il-Sung, osnivač severnokorejskog komunističkog režima koji je umro 1994. godine.
XS
SM
MD
LG