Dostupni linkovi

Medvedev: Rusija će podržati svaki stav Beograda o Kosovu


Dmitry Medvedev i Ivica Dacic
Dmitry Medvedev i Ivica Dacic

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da će Rusija podržati bilo koju poziciju Beograda o Kosovu.

"Mi polazimo od toga da sama po sebi pozicija, njena intenzivnost, političke nijanse i osnovni interes - to je interes Srbije. Drugim rečima, ne mi treba da formulišemo taj proces, već sama Srbija, i vi, treba sami da budete za to zainteresovani u najvišem stepenu", izjavio je Medvedev na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

On je kazao da je ranije, u razgovorima sa srpskim sagovornicima stekao utisak da "od Rusije očekuju više nego od same Srbije". "To je pogrešno" kazao je on.

Beograd "treba da se opredeli koju poziciju da zauzme" sa kojom će nastupiti u međunarodnim pregovorima, naveo je ruski premijer.

Dačić je kazao da Srbija želi da nastavi dijalog sa Pristinom, "ali da neće prihvatiti sve uslove". Naveo je da u poslednjim pregovorima uslovi koji su bili na stolu nisu bili prihvatljivi.

Govoreći o ulozi Rusije u pregovorima, on je rekao da Srbija ne sme da pravi jednostrane korake, bez konsultacija sa Rusijom, koje je posle teško ispraviti.
XS
SM
MD
LG