Dostupni linkovi

Umro pionir vantelesne oplodnjeBritanski naučnik Robert Edvards, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu za vantelesnu oplodnju, umro je danas u 87. godini, saopštio je Univerzitet Kembridž sa kojim je sarađivao.

Edvardsu (Robert Edwards) je 2010. godine dodeljena Nobelova nagrada za medicinu za razvoj postupka vantelesne oplodnje koji je milionima neplodnih parova omogućio da imaju decu.

Edvards (85) je zajedno sa Patrikom Steptoumom još tokom 1950-ih počeo da razvija vantelesnu oplodnju - postupak koji podrazumeva oplodnju jajne ćelije van ženskog tela a potom ubacivanje te ćelije u matericu.

Luiz Braun (Louis Brown) iz Velike Britanije je 25. jula 1978. godine postala prva beba koja se rodila zahvaljujući vantelesnoj oplodnji, što je označilo revoluciju u lečenju sterilnosti.

Kako je 2010. godine saopštio Nobelov komitet, "oko četiri miliona ljudi se rodilo zahvaljujući vantelesnoj oplodnji, a vizija Roberta Edvardsa danas je stvarnosti i donosi radosti neplodnim ljudima širom sveta".

Verovatnoća da par koji ima problem sa neplodnošću dobije bebu uz pomoć vantelesene oplodnje danas iznosi jedan prema pet što je ista verovatnoća koja važi za zdrave parove prilikom prirodnog začeća.
XS
SM
MD
LG