Dostupni linkovi

Korupcija košta EU više od 300 milijardi evra godišnjeČlanice Evropske unije korupcija košta 323 milijarde evra godišnje ili tri puta više nego što se ranije procenjivalo, pokazuje novi izveštaj nemačke Bertlsman fondacije i berlinske Herti škole uprave.

Procenjena cena korupcije je na nivou gotovo trećine predloženog budžeta EU za 2014-2020. a istraživanjem se dovodi u pitanje i uverenje da članstvo u EU doprinosi smanjenju korupcije.

Istraživanje je ukazalo i na vezu između korupcije i budžetskih deficita u EU, posebno u Grčkoj i Italiji.

Rezultatima istraživanja dovodi se u pitanje i rasprostranjeno verovanje u pozitivne efekte članstva EU na korupciju.

"Da li evropeizacija zaista pomaže upravi? Pa, Italija i Grčka su mnogo nazadovale poslednjih godina. Dakle, izgleda da ne pomaže da se unapredi uprava", naglasila je Munđiu-Pipidi na konferenciji u Evropskom parlamentu 9. aprila.

Član budžetskog komiteta Evropskog parlamenta Jens Gajer (Geier) je rekao da kontrolni sistemi članica EU ne otkriju više od 60 odsto finansijskih grešaka što, kako je istakao, ukazuje da članice moraju da preuzmu odgovornost za ispravno upravljanje budžetom EU.

Prema propisima EU, Evropska komisija i Parlament ne mogu da se mešaju u to kako regioni i članice troše sredstva ali mogu da ih pozovu na odgovornost zbog mogućih malverzacija.

"Potreban nam je evropski javni tužilac. To je jedini način i prilika za EU da bolje zaštiti svoje finansijske interese i da se bori sa korupcijom", rekao je na konferenciji Gajer.
XS
SM
MD
LG