Dostupni linkovi


Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je u susretu sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem pozvao srpskog predsednika Tomislava Nikolića da poseti Rusiju "u bilo koje vreme. Između Srbije i Rusije su uvek postojali posebno bliski odnosi", rekao je Putin na početku razgovora.

Putin je podsetio da je prošle godine trgovinsko ekonomska razmena dve zemlje nešto opala, ali da ove godine beleži rast od 38 odsto.

Naveo je da je Rusija najveći investitor u privredu Srbije, da postoji mnogo zanimljivih i velikih projekata. On je izrazio uverenje da će današnji susret Dačića i ruskog premijera Dmitrija Medvedeva biti značajan podsticaj za širenje saradnje.

Putin je podsetio da je nedavno razgovarao telefonom sa Nikolićem, što po njegovim rečima, potvrđuje da postoje kontakti dve zemlje na svim nivoima, uključujući i na najvišem.

Dacić se na početku Putinu obratio na ruskom jeziku, zahvalivši za principijelnu podršku kada je reč o Kosovu. "Srbija zna i misli da je Rusija najbolji prijatelj srpskog naroda", kazao je Dačić.

"Želimo što bliže odnose sa Rusijom, u svim oblastima, u politici, ekonomiji, kulturi, do odbrane i bezbednosti", kazao je srpski premijer.

Srbija i Rusija potpisale su danas sporazum o ruskom državnom kreditu od 500 miliona dolara za podršku sprskom budžetu.

Potpisan je i sporazum o međusobnoj nostrifikaciji diploma, kao i plan zajedničkih aktivnosti na radu i razvoju srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu.

Medvedev je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, posle razgovora, odgovarajući na pitanje, kazao da su uslovi kredita za srpski budžet "dobri". "Takve uslove skoro niko nema. Oni su niži tržišnih", rekao je Medvedev.

Ruski premijer je kazao da je Srbija "bila i ostala jedan od ključnih partnera" Rusije, te da treba učiniti sve da se trgovinsko-ekonomska razmena dve zemlje vrati na predkrizni nivo.
XS
SM
MD
LG