Dostupni linkovi

Meron: Hag se vodi profesionalnim ne političkim kriterijumima


Haški tribunal se rukovodi isključivo profesionalnim, a ne političkim kriterijumima, kazao je predsednik ovog suda Teodor Meron na okruglom stolu u Brukings institutu u Vašingtonu uoči debate u UN.

„Dozvolite mi da vas podsetim da sve sudije i ja analiziramo svaki slučaj posebno i da smo u donošenju odluka ograničeni priloženim dokazima, argumentima strana u procesu kao i postojećim zakonima. Mi nismo i ne možemo da budemo pod uticajem šire agende, niti političkih interesa“, istakao je Meron i podsetio da sve presude, kako oslobađajuće tako i osuđujuće, "pokazuju kvalitet ovog sistema i da sud radi svoj

„Oslobađajuća presuda ne znači da nije bilo zločina niti da je osoba o kojoj je reč, nevina u širem smislu“, naveo je i rekao:

„Ponekad me brine pretpostavka mojih veoma dobrih prijatelja da svako ko je optužen pred Haškim tribunalom za zločine, ili pred nekim drugim međunarodnim sudom, mora da je kriv, jer je jednostavno optužen za zločine. Smatram da je to udar na osnovni princip pravde“.
XS
SM
MD
LG