Dostupni linkovi

Metropoliten muzej dobio poklon od milijardu dolara



Američki milijarder i filantrop Leonard Loder (Lauder) odlučio je da pokloni muzeju Metropoliten (Met) u Njujorku izuzetnu kolekciju od 78 kubističkih radova čija se vrednost procenjuje na oko milijardu dolara.

Kolekcija sakupljana tokom 37 godina, “jedna je od najznačajnijih u svetu”, saopštio je sinoć Muzej, i naveo da je poklon “izuzetan” i da će potpuno transformisati izložbenu postavku.

Radi se o 33 dela Pabla Pikasa, 17 Zzorža Braka, 14 dela Huana Grisa i 14 Fernana Ležera, kao i drugih kubističkih remekdela, naveo je Muzej.

Leonard Loder (80), privrednik i kolekcionar, sin je Džozefa i Este Loder, suosnivača multinacionalne kozmetičke kompanije “Este Loder Inc”. Leonard Loder je počasni predsednik kompanije.

On i njegov brat Ronald spadaju među najveće kolekcionare i donatore umetnosti u Njujorku. Leonard Loder takođe je pokloio neka dela Vitni muzeju američke umetnosti.

Časopis Forbs koji prati imovinu najvećih bogataša u svetu, procenio je da njegova kubistička kolekcija vredi 1,1 milijardu dolara što je 13,5 odsto od njegovog ličnog bogatstva od 8,1 milijarde dolara.

Ovim poklonom Loder je ušao među najdarežljivije filantrope svih vremena, naveo je ovaj časopis po kojem je on tek 24. osoba na svetu koja je za života poklonila više od milijardu dolara.

“Izabrao sam Met da podelim ovu kolekciju jer smatram da je veoma važno da kubizam i umetnost koja ga prati, budu viđeni i proučavani u kolekcijama jednog od najvećih enciklopedijskih muzeja na svetu”, rekao je Loder.
XS
SM
MD
LG