Dostupni linkovi

Mladić ponovo u sudnici



Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pojavio se danas u sudnici Haškog tribunala na nastavku suđenja, nakon dva dana izostanka iz zdravstvenih razloga.

Suđenje je trebalo da bude nastavljeno u ponedeljak, nakon jednomesečne pauze, ali je tada saopšteno da se optuženi ne oseća dobro, da je u haškoj bolnici Bronovo podvrgnut "manjoj invazivnoj intervenciji" i da je specijalista preporučio odmor.

Glavni pretres danas je nastavljen saslušanjem zaštićenog svedoka RM-346, koji je preživeo masovno ubistvo na farmi u Branjevu. Osim pseudonima, svedoku su kao mere zaštite odobreni izmena glasa i lika.

On je ranije svedočio u predmetu bivšeg komandatna Drinskog korupusa VRS, generalu Radislavu Krstiću, koji je u tribunalu osudjen na 35 godina zatvora i u predmetu Radovana Karadžića, čije je suđenje u toku.

Tužilaštvo je u predmetu generala Mladića započelo sa izvođenjem dokaza o delu optužnice koji se odnosi na Srebrenicu.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici 1995. i u opštinama Foča, Kluč, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica 1992, za teror nad sarajevskim civilima tokom opsade grada i za uzimanje pripadnika UN za taoce.
XS
SM
MD
LG