Dostupni linkovi

Poljaci podeljeni na godišnjicu pogibije predsednika



Poljaci danas, duboko podeljeni, obeležavaju treću godišnjicu nesreće kod Smolenska, na zapadu Rusije, gde je 10. aprila 2010. godine u padu aviona poginuo
predsednik Poljske Leh Kačinjski, a nesreću nije preživeo niko od 96 putnika iz visoke državne delegacije i članova posade.

Opozicioni konzervativci na čelu sa bratom blizancem pokojnog predsednika, bivšim premijerom Jaroslavom Kačinjskim, godišnjicu će obeležiti demonstracijama ispred Predsedničke palate u Varšavi.

Oni, kao i ćerka jedinica pokojnog predsednika Kačinjskog, Marta optužuju poljske i ruske vlasti da prikrivaju da su Rusi izvršili atentat na predsednika Kačinjskog da ne bi ometao odnose Rusije i Evropske unije.

Kačinjski i njegove pristalice ne veruju da se avion srušio zbog pokušaja poljskih pilota da 10. aprila 2010. godine slete po gustoj magli i nemogućim uslovima na slabo opremljeni vojni aerodrom u Smolensku i straha ruskih kontrolora leta da budu odgovorni za diplomatski skandal ako predsednički avion pošalju na moskovski aerodrom.

Kačinjski je na čelu visoke državne i vojne delegacije tog dana žurio u Katinsku šumu kraj Smolenska na komemoraciju povodom 70. godišnjice masakra poljskih vojnih zarobljenika koje je sovjetska NKVD po naređenju Kremlja streljala u Katinskoj šumi i još nekoliko mesta u bivšem Sovjetskom Savezu.

"Verujem da će doći dan kada ta tužna tragična godišnjica neće izazivati podele među Poljacima i da će biti moguća zajednička molitva i refleksija bez negativnih emocija", kazao je jutros premijer Donald Tusk kada je na vojnom groblju Varšavi položio venac na spomenik žrtvama iz Smolenska.
XS
SM
MD
LG