Dostupni linkovi

Kacin: Protesti protiv ćirilice u Hrvatskoj ostavili negativan utisak


Izvestilac Evropskog parlamenta za zapadni Balkan Jelko Kacin izjavio je da su nedavni protesti u Hrvatskoj protiv ćirilice u Vukovari ostavili negativan utisak o spremnosti Hrvatske na punu zaštitu srpske manjine i tako doveli u pitanje održivost vladavine prava na celoj teritoriji Hrvatske.

"Smatram da celokupna politička elita Hrvatske, a naročito desne političke partije, imaju odgovornost da pozovu sugrađane na toleranciju i puno poštovanje manjinskih prava, uključujući i pravo na upotrebu pisma", kazao je Kacin u intervjuu za "Danas".

On ističe da su to osnovne evropske vrednosti koje čine i centralni deo kopenhaških kriterijuma.

"Pravo na pismo je ugrađeno i u Pristupni ugovor i Ustav Hrvatske. Hrvatska ne sme sebi da dozvoli da uđe u EU pod velom sumnje. S druge strane, treba priznati da su demonstracije protekle mirno i da broj demonstranata nije bio velik. Čini mi se da su i reakcije visokih državnih zvaničnika Srbije bile odmerene", kazao je Kacin.

Što se tiče odnosa dveju zemalja, Kacin kaže da nisu na zavidnom nivou i da mogu i moraju biti daleko bolji.

"Ulazak Hrvatske u EU treba da predstavlja veliki podsticaj liderima Srbije da naprave odlučujuće korake u pravcu normalizacije odnosa sa Kosovom kako bi što pre bili otvoreni pregovori o članstvu. Susret predsednika Josipovića i Nikolića bi svakako doprineo boljoj atmosferi i relaksaciji odnosa", rekao je Kacin.
XS
SM
MD
LG