Dostupni linkovi

Dačić: Nema novosti iz EU o eventualnom nastavku pregovora


Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u utorak da je Srbija spremna za nastavak pregovora s Prištinom radi nalaženja rešenja, ali da za sada nema novosti iz EU o eventualnom nastavku razgovora.

"Nismo imali kontakte u smislu daljih koraka Evropske komisije ili Evropske unije", izjavio je Dačić novinarima u Beogradu posle sastanka s ministrom spoljnih poslova Belgije Didijeom Rejndersom, a povodom predloga Vlade Srbije da se pregovori Beograda i Prištine nastave.

On je rekao da je posle povratka iz posete Rusiji gde putuje u utorak, spreman na razgovor o nastavku pregovora o pitanjima bezbednosti Srba na Kosovu i o izboru osoblja policije i pravosuđa, kao i razgovora o tome da li će biti apelacionog suda za zajednicu srpskih opština na Kosovu.

"Ključna stvar za nas su pitanja bezbednosti, policije, pravosuđa, poštovanja etničke zastupljenosti, odnosno etničke strukture, linije komandavanja, da li Srbi imaju pravo da odlučujuće utiču na izbor kadrova u policiji i pravosuđu, da li će postojati apelacioni sud, stalno odeljenje apelacionog suda a ne smo gostujući sudovi", rekao je Dačić.

Dačić je kazao da je Beograd spreman da nastavi dijalog i da uloži maksimalan napor da se dođe do kompromisnog rešenja i naveo da Srbija ne traži ništa što nije u skladu sa evropskim vrednostima.
XS
SM
MD
LG