Dostupni linkovi

File pozvao Skoplje da bude posvećeno EU integracijamaKomesar Evropske komisije za proširenje Štefan File pozvao je danas u Skoplju makedonske političare da budu posvećeni evropskim integracijama, prenose makedonski mediji.

File, koji je danas doputovao u Makedoniju, na sastanak Pristupnog dijaloga na visokom nivou (HLAD), ustanovljenog u martu 2012. između Skoplja i Evropske komisije, ocenio je da je zemlja postigla napredak u tim razgovorima.

Evropski komesar je na sednici Nacionalnog saveta za evropske integracije istakao da je ovo važno vreme za zemlju i naglasio šta treba uskoro da bude urađeno, kako bi zemlja u junu najzad otvorila pregovore o članstu u EU.

"Važno je da se uspostavi istražna komisija koja će razjasniti događaje od 24. decembra, kao i da političke partije potpišu memorandum o posvećenosti evrointegracionom procesu", poručio je File.

Makedonsko Sobranje usvojilo je 24. decembra sa 64 glasa za i četiri protiv, državni budžet za 2013. godinu, čemu su prethodili sukobi poslanika u samoj skupštini, dok su pred skupštinskom zgradom trajale bučne demonstracije uz sukobe.

Kako je File ukazao u govoru, makedonska vlada bi trebalo da nastavi dijalog sa medijima, i napreduje u pet ključnih oblasti koje je Evropska komisija navela u svom izveštaju, poput pravosuđa, javne uprave i borbe protiv organizovanog kriminala.
XS
SM
MD
LG