Dostupni linkovi

Loklir: Pjongjang direktna pretnja za SAD i saveznike u AzijiKomandant američke pacifičke komande, admiral Semjuel Loklir rekao je danas da severnokorejska težnja ka nuklearnom naoružanju i balističkim raketama dugog dometa predstavlja jasnu i direktnu pretnju za SAD i njene saveznike u tom azijskom regionu.

Loklir je pred odborom američkog Senata ocenio da je novi lider Severne Koreje Kim Džong Un iskoristio prošlu godinu da učvrsti svoju vlast.

On je istakao da Severna Koreja drži veliki procenat svojih borbenih snaga duž demilitarizovane zone sa Južnom Korejom, što je pozicija koja joj omogućuje da bude pretnja za civile i vojno osoblje SAD i Južne Koreje.

Ministar odbrane Južne Koreje Kim Kvan-jin prošle nedelje je rekao poslanicima u južnokorejskom parlamentu da je Pjongjang premestio rakete srednjeg dometa na svoju istočnu obalu.

Pretpostavlja se da se radi o raketama "musudan", koje imaju domet između 3.000 i 4.000 kilometara, i strahuje se da bi mogle biti ispaljene pre 15. aprila, kada Severna Koreja slavi rođendan Kim Il Sunga, osnivača zemlje.

Pjongjang je danas apelovao na strance u Južnoj Koreji da se pripreme da napuste tu teritoriju pre nego što bi došlo do eventualnog oružanog konflikta na poluostrvu.
XS
SM
MD
LG