Dostupni linkovi

Keri danas ponovo razgovara s NetanjahuomAmerički državni sekretar Džon Keri konstatovao je danas u Jerusalimu napredak o perspektivama za mir, posle razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i sa Palestincima.

Keri je podsetio da je predsednik SAD Barak Obama jasno poručio da "Iran ne sme imati niti će imati nuklearno oružje".

Kad je reč o izraelsko-palestinskom pitanju, Keri i Netanjahu su se dogovorili da "u narednim sedmicama urade svoje zadatke", kazao je američki zvaničnik.

Netanjahu je izrazio "rešenost ne samo po pitanju obnove mirovnog procesa sa Palestincima već i kad je reč o ulaganju ozbiljnih napora da se okonča taj sukob".

Posle jučerašnjih razgovora sa palestinskim premijerom Salamom Fajadom i izraelskim predsednikom Šimonom Peresom, Keri se založio za "diskretnu strategiju" u cilju obnove mirovnog procesa.

Vašington je saopštio da će Keri koji je u nedelju doputovao u Izrael, saslušati dve strane i videti šta je moguće uraditi za obnovu pregovora, blokiranih praktično već godinama.

Palestinski predsednik Mahmud Abas ponovio je u razgovoru s Kerijom uslove za obnovu pregovora - zamrzavanje podizanja jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu i obnovu pregovora na osnovu granica iz juna 1967. godine, odnosno pre izraelske okupacije palestinskih teritorija.
XS
SM
MD
LG