Dostupni linkovi

Kipar bez novaca za plate i penzije


Kiparske vlasti saopštile su da imaju problema sa pribavljanjem novca za isplatu penzija i plata u javnom sektoru krajem aprila.

"Kipru koji u maju čeka isplatu prve tranše međunarodnog paketa pomoći, treba 75 miliona EUR kako bi spriječio stečaj u aprilu", rekla je državni revizor, Rea Georgiou.

Ona je kazala da nedostatak likvidnosti za april iznosi 160 miliona EUR.

"Nije dovoljno 85 miliona iz zaliha i treba nam još toliko da spriječimo stečaj", dodala je Georgiou pred finansijskim odborom parlamenta, prenosi Business.

Ministar finansija Haris Georgiades bio je veći optimista, misli da je Kipar u škakljivoj situaciji ali izlaz je moguć ako se međunarodna pozajmica počne isplaćivati u planiranom roku.

"Nema ni govora o stečaju ako sve bude teklo po planu. Rizik od stečaja postoji ako se iz nekog razloga dogovor (o međunarodnom paketu pomoći) ne ratifikuje na Kipru ili u eurozoni", kazao je Georgiades.

S tom teškoćom Kupar će se, kako je dodao, suočiti ovih dana i sedmica.

"Postoji mogućnost da se sve riješi za nekoliko dana ili za nekoliko sedmica. Ali nećemo moći dalje bez dogovora o toj pozajmici, bez prve tranše", rekao je Georgiades.

Portparol Vlade Christos Stylianides kazao je novinarima da Vlada žurno pokušava pronaći sredstva za isplatu plata i penzija krajem aprila.
XS
SM
MD
LG