Dostupni linkovi

EU: Od početka krize izgubljeno šest miliona radnih mesta


U zemljama Evropske unije od početka globalne ekonomske krize 2008. godine izgubljeno je šest miliona radnih mesta, saopštila je Međunarodna organizacija rada (MOR).

U izvještaju, koji se bavi stanjem evropskog tržišta rada, navodi se da je stopa zapošljavanja širom 27 članica EU prošle godine iznosila 57,6 odsto, što je 1,6 procentnih poena manje nego 2008, prenosi Tanjug.

"To znači da je još prisutan manjak od 5,9 miliona radnih mjesta kako bi se ostvario povratak na stopu zapošljavanja prije krize", piše u izvještaju MOR-a i dodaj se da je samo u proteklih pola godine izgubljeno oko milion radnih mjesta.

Uprkos pojedinim znacima oporavka tržišta rada sa početka 2010. godine, samo pet članica EU - Austrija, Njemačka, Mađarska, Luksemburg i Malta imaju stope zapošljavanja iznad nivoa prije krize.

Zemlje poput Kipra, Grčke, Portugalije i Španije, suočile su se sa strmoglavim padom zapošljavanja, većim od tri procentna poena.

Imajući u vidu podatke od februara, zvanična nezaposlenost na cijelom evropskom kontinentu bila je 26,3 odsto, odnosno 10,2 miliona viša nego 2008. godine.

Prosječna stopa nezaposlenosti u EU dostigla je u februaru 10,9 odsto, a u 17-članoj eurozoni rekordnih 12 odsto.
XS
SM
MD
LG