Dostupni linkovi

Štefan File otkazao posetu Mostaru


Komesar EU za proširenje Štefan File otkazao je treći sastanak Dijaloga na visokom nivou koji je trebalo da bude održan u Mostaru 11. aprila, objavljeno je u ponedeljak na sajtu Evropske komisije.

File će umesto toga, zajedno s ekspertima Saveta Evrope i Venecijanske komisije, tog dana posetiti Sarajevo, gde će imati niz konsultacija u cilju pronalaženja najboljeg načina da se reši pitanje presude Sejdić-Finci.

File i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland izrazili su žaljenje zbog nedostatka napretka u postizanju dogovora u vezi sa sprovođenjem presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci u Bosni i Hercegovini.

U saopštenju se izražava žaljenje što "uski stranački i etnički interesi i dalje preovladavaju nad istinskim angažmanom da se okonča ustavna diskriminacija mnogih građana BiH, i da se zakonodavstvo uskladi s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima".

"Nedostatak posvećenosti nekih stranačkih lidera pitanjima EU ugroziće proces evropskih integracija BiH. Vreme ističe za usklađivanje Ustava i Izbornog zakona s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima u pogledu izbora 2014. To je u suprotnosti s interesima građana BiH", navedeno je u saopštenju.

File i Jagland su ukazali da nedostatak volje za kompromisom i rešavanjem presude Sejdić-Finci pokazuje da proklamovanu posvećenost pitanjima EU ne prate konkretna dela i aktivnosti.

U tom kontekstu, kako se dodaje, File je odlučio da otkaže treći sastanak Dijaloga na visokom nivou.
XS
SM
MD
LG