Dostupni linkovi

Izetbegović osudio Nikolićevu izjavu o "dvije srpske države"


Bakir Izetbegović
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović osuđuje izjavu predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, datu na zvaničnoj konferenciji za novinare nakon nedjeljnog susreta sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, u kojoj je ovaj događaj karakterizirao kao sastanak „najodgovornijih ljudi dvije srpske države“

U saopštenju za javnost, Izetbegović navodi da je takav odnos predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića prema Bosni i Hercegovini neodgovoran i neprimjeren diplomatskoj praksi.

“Gospodin Nikolić morao bi znati da ne postoje nikakve „dvije srpske države, te se, kao odgovoran državnik, ponašati u skladu s tom činjenicom. Bosanskohercegovački entitet RS nema nikakve elemente državnosti prema međunarodnom pravu i prema svom ustavu je multietničan. Bez obzira na njegov naziv, entitet RS pripada svim konstitutivnim narodima - Bošnjacima, Srbima, Hrvatima - i svim građanima, te je, kao takav, samo dio države Bosne i Hercegovine. Ništa više od toga”, ističe se u saopštenju.

Izetbegović kaže i da normalizacija odnosa i bolja saradnja s Bosnom i Hercegovinom bi trebali biti interesi Republike Srbije, ali i njena neizbježna obaveza na putu integrisanja u Evropsku uniju.

“Izjave predsjednika Nikolića, kojima dovodi u pitanje suverenitet Bosne i Hercegovine, genocid u Srebrenici ili ulogu pojedinih optuženika za ratne zločine, mogu samo nanijeti štetu zemlji na čijem je čelu, te usporiti započete procese pomirenja i normalizacije u regiji”, kaže se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG