Dostupni linkovi

Turska policija rastjerivala demonstrante u Istanbulu


Turska policija upotrebila je vodene topove i "biber sprej" kako bi rastjerala nekoliko hiljada demonstranata okupljenih isred sudnice u Istanbulu kako bi iskazali solidarnost sa optuženima za planiranje puča kojim bi bila zbačena vlada premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Veliki broj demonstranata pokušao je da probije barikadu podignutu oko sudnice u predgrađu Istanbula, uzvikujući antivladine parole.

U sudnici su optuženi davali svoje posljednje izjave pošto se proces bliži kraju.

Analitičari navode da se 64 optužena, među kojima su novinari, političari i penzionisani generali suočavaju sa doživotnom robijom zbog učešća u organizaciji "Ergenekon", koja je navodno planirala 2003. godine unošenje haosa u društvo čime bi bio izazvan vojni puč.

Kritičari optužuju da je suđenje zasnovano na slabim dokazima i da vlada želi da se obračuna sa neistomišljenicima.

Organizacija "Ergenekon" je, kako tvrde turske vlasti, planirala atentate na političke i društvene lidere, među njima premijera Tajipa Erdogana, bivšeg šefa generalštaba Jašara Bajukanita i dobitnika Nobelove nagrade pisca Orhana Pamuka.

Grupa se nadala da će ovim i drugim ubistvima stvoriti haos koji bi omogućio državni udar 2009. godine, pod izgovorom da time vraća red u društvo.

"Ergenekon" je naziv za mitsku tursku domovinu u centralnoj Aziji.
XS
SM
MD
LG