Dostupni linkovi

Kerry: SAD neće određivati uvjete i rokove Turskoj i Izraelu


Turska i Izrael će sami odlučiti o ritmu normalizacije međusobnih odnosa, izjavio je američki državni tajnik John Kerry.

Nije na Sjedinjenim Državama da određuju uvjete i rokove o tome koji će premijer tempo izabrati i pod kojim uvjetima, rekao je Kerry po dolasku u Istanbul, prvu etapu njegove desetodnevne turneje po Bliskom istoku, Europi i Aziji.

Također je naglasio da je proces pomirbe i povratka u normalne diplomatske okvire važan ali da nije na SAD da razgovara o vremenskim okvirima u kojima će se to odigrati. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ispričao se turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu zbog pogibije devetero Turaka tijekom pregleda flotile na putu u Gazu 2010.

Veze Turske i Izraela, strateških saveznika u 1990-im, koje su nakon smrtonosne izraelske operacije "Čvrsto olovo" ionako bile zategnute, naglo su se pogoršale 31. svibnja 2010. zbog izraelskog napada na flotilu koja je pokušavala probiti blokadu palestinskog teritorija. Devetero putnika na brodu Mavi Marmara je izgubilo život, što je potaknulo diplomatsku krizu između dviju zemalja. Ankara je smanjila broj svojih diplomatskih predstavnika u Izraelu čijeg je veleposlanika protjerala i obustavila je vojnu suradnju.

Kerry je, komentirajući stanje u regiji, upozorio Iran da mu istječe vrijeme za pregovore o nuklearnom programu. To nije beskrajan proces, rekao je Kerry na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom govoreći o pregovorima Irana i skupine 5+1 (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Kina plus Njemačka). Želimo naći diplomatsko rješenje ali odluka je na Irancima, dodao je.
XS
SM
MD
LG