Dostupni linkovi

Apelacioni sud ukinuo presudu Marku Kašnjetiju


Apelacioni sud ukinuo je presudu kojom je na dve godine zatvora osuđen bivši pripadnik OVK Mark Kašnjeti (60) iz Prizrena zbog proterivanja srpskih civila 1999.

Sud je naložio ponovno suđenje, objavljeno je na sajtu tog suda.

Istom odlukom sud je, međutim, Kašnjetiju produžio pritvor do dalje odluke prvostepenog suda koji će mu ponovo suditi - Odeljanja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Apelacioni sud je usvojio žalbu Kašnjetijevog branioca koji smatra da je sud dužan da, u smislu medunarodnih pravila kojima se definiše oružani sukob, sa narocitom argumentacijom obrazloži postojanje oružanog sukoba i nakon zaključenja Kumanovskog sporazuma 9. juna 1999, kojim je predviđen prekid neprijateljstva na Kosovu i Metohiji, te je potpisivanjem istog stvorena pretpostavka o prekidu svih oružanih sukoba na toj teritoriji.

Takode, sud smatra da u presudi uopšte nije opisano svojstvo okrivljenog kao pripadnika jedne od oružanih snaga u sukobu, niti je izričito navedeno na osnovu čega je takav njegov status utvrđen, što je, kako se navodi, "od nesumnjivog uticaja na donošenje odluke u ovoj krivicnopravnoj stvari".

Predmet protiv Kašnjetija formiran je na osnovu fotografije koju je tužilaštvo za ratne zločine dobilo od oštećenih i tako ustanovilo njegovu potencijalnu odgovornost.
XS
SM
MD
LG