Dostupni linkovi

Prosvjed protiv ćirilice u Zagrebu


Stožer za obranu hrvatskog Vukovara organizira u nedjelju u 12.05 na Trgu bana Jelačića prosvjed protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru i cijeloj Hrvatskoj. Predsjednik Stožera Tomislav Josić rekao je kako očekuje da će središnji zagrebački trg biti prepun "hrvatskih domoljuba i svih onih koji podržavaju ono za što se zauzima i traži njegov stožer".

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je kako očekuje da na prosvjedu protiv uvođenja ćirilice neće biti šovinističkih ispada te da svatko ima pravo na svoj politički stav, ali da je nužno poštovati zakon. Prema njezinim riječima svatko, ako ima argumente i potrebu izraziti svoj politički stav, ima na to i pravo, no temeljni je politički stav da u Hrvatskoj postoje zakoni koji su na snazi i koje treba poštovati.

Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu obavijestilo je američke državljane da se u nedjelju na Trgu bana Jelačića održava prosvjed protiv uvođenja ćirilice i savjetovalo im da taj prostor izbjegavaju jer postoji mogućnost da na skupu dođe do nasilja.

Iako bi prosvjed trebao proteći mirno, moglo bi doći do sukoba i izbijanja nasilja. Trebali biste izbjegavati mjesta održavanja prosvjeda i biti oprezni ako se nađete u blizini bilo kakvih većih okupljanja ili prosvjeda, navodi se u informaciji veleposlanstva američkim građanima.

Policija očekuje velik broj sudionika na skupu pa se mogu očekivati i prometni zastoji u centru Zagreba u vrijeme prosvjeda, dodaje veleposlanstvo.
XS
SM
MD
LG