Dostupni linkovi

Srbija: Jednomjesečni pritvor za 13 carinika i špeditera


Specijalni sud u Beogradu odredio je jednomjesečni pritvor za 13 carinika i špeditera osumnjičenih za zloupotrebe, dok će se jedan osumnjičeni braniti sa slobode, saopšteno je iz Tužilaštva za organizovani kriminal.

Pritvor je određen na prijedlog Tužilaštva za organizovani kriminal, a osumnjičeni se terete za nezakonito postupanje prilikom uvoza i carinjenja tekstilne robe proizvedene u Kini.

Tužilaštvo je protiv svih 14 osumnjičenih - sedam carinskih službenika i sedam vlasnika i zaposlenih u špediterskim preduzećima "Global šped" i "Samba eksport-import" donijelo naredbu o provođenju istrage.

U saopštenju se navodi da je pritvor određen za Nikolu Stojislavljevića, Dragicu Lazić, Baneta Ivovića, Mirjanu Dakić, Jasminu Muniru, Vladimira Perunovića, Vladana Petkovića, Dejana Stanišića, Nenada Miodragovića, Igora Subotića, Duška Trkulje, Boška Suše i Igora Filipovića.

Prije tri dana, nakon njihovog privođenja na saslušanje, Tužilaštvo je saopštilo da je petoro od 14 lica u noći pred hapšenje pokušalo da uništi dokumentaciju o nezakonitom uvozu robe, pošto su obaviješteni o pokretanju istrage. Uništavanje dokaza pokušali su Dragica Lazić, Mirjana Dakić, Igor Filipović, Igor Subotić i Boško Suša.

Oni su prilikom privođenja zatečeni u magacinu špedicije "Global šped", ali su intervencijom policije spriječeni u pokušaju da unište dokumentaciju.

Osumnjičeni se terete da su tokom prošle godine uvezli 94 kontejnera sa garderobom iz Kine koji su brodom stizali u Rijeku, a odatle kamionima prebacivani u Srbiju. Da bi platili manje carine i porez, pravili su lažnu dokumentaciju u kojoj su navodili da uvoze pločice, voće, namještaj.

Kontejneri nisu provjeravani, tako da je roba sa lažnim papirima prolazila granicu i završavala širom Srbije.
XS
SM
MD
LG