Dostupni linkovi

Vlada RS dala saglasnost za stečaj u zvorničkom Biraču


Vlada Republike Srpske (RS) dala je u subotu saglasnost Poreskoj upravi RS-a da se u Fabrici glinice "Birač" a.d Zvornik pokrene stečajni postupak, jer su litvanski vlasnici od tog preduzeća, kako je saopšteno, napravili samo jednu praznu ljušturu.

Nakon razgovora predsjednice Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović sa članovima koordinacionog tima za nastavak poslovanja ove fabrike, predsjednik tog tima i ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija u subotu je na pres-konferenciji u Banjoj Luci ustvrdio da je pokretanje stečajnog postupka “jedini način da se utvrdi stvarno stanje u tom preduzeću”.

On je ukazao da “Birač” ima veliki broj povezanih subjekata zbog čega se ne zna gdje se sve nalazi imovina tog preduzeća.

"Samo se stečajnim postupkom može omogućiti sigurna proizvodnja u fabrici glinice i to je naš osnovni cilj. Ako zaustavimo proces proizvodnje, veoma ćemo ga teško tehnološki pokrenuti i doćemo u problem i s kupcima i dobavljačima", kazao je Tegeltija.

Vlada RS-a u utorak je naredila kontrolu u toj fabrici, koju je 2001. godine kupila “Ukio banka - Investiciona grupa” iz Litvanije, a Tegeltija ističe da se još ne mogu iznositi svi detalji koji su utvrđeni, ali je, kaže, zabrinjavajuća činjenica da se pojave koje su inspektori otkrili još 2005., ponavljaju i ove godine.

Tvrdi da tužilaštvo nije reagiralo na utvrđene nepravilnosti koje je otkrila Poreska uprava RS-a još 2011. godine. Navodi da će se tek, nakon istrage, moći govoriti o prijavama protiv odgovornih za veliki broj propustra u radu “Birača”.
XS
SM
MD
LG