Dostupni linkovi

Otkriven memorijal žrtvama nasilja oko droge u Meksiku


Memorijalni kompleks posvećen desetinama hiljada žrtava nasilja u vezi sa drogom otkriven je u Meksiku.

Kompleks, koji se nalazi pored poznatog parka Čapultepek u Meksiko Sitiju, čini sedam odvojenih čeličnih zidova na kojima je uklesana poezija, kao i rečenice čuvenih pisaca, ali nema imena žrtava.

Porodice određenog broja žrtava ne prihvataju ovaj spomenik, uz obrazloženje da on ne predstavlja jednako sve ljude pogođene nasiljem.

Aktivista i pjesnik Havijer Sisilija, čiji je sin otet i ubijen 2011. godine, nije želio da učestvuje u ceremoniji otkrivanja spomenika, prenosi BBC.

Prema njegovim riječima, loša strana je i to što je kompleks u blizini vojne baze i što na njemu nisu navedena imena ubijenih i nestalih.

Zvaničnici kažu da imena nema zašto lista žrtava ne postoji. "Ovaj spomenik nije samo u znak sjećanja na one kojih nema, već je posvećen i onima koji su ovdje", rekao je osnivač meksičke SOS grupe Alehandro Marti, čiji je sin tinejdžer otet i ubijen 2008. godine.

Memorijalni kompleks, koji se prostire na 13.846 metara kvadratnih koštao je 2,4 miliona dolara, a plaćen je novcem zaplijenjenim od narko kartela.
XS
SM
MD
LG