Dostupni linkovi

Kazahstan: Počeli pregovori o iranskoj nuklearnoj krizi


Iran i svetske sile započeli su pregovore u Alma Ati, u pokušaju da postignu pomak u iranskoj nuklearnoj krizi. Teheran insistira da mu se priznaju prava.

Iran i zemlje, poznate kao P5+1 - pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Nemačka - počele su danas petu rundu pregovora u poslednje dve godine.

Na poslednjim pregovorima, održanim u istom gradu u februaru, tih šest zemalja su ponudile Iranu predlog da ublaže sankcije u zamenu za ustupke Teherana u obogaćivanju uranijuma.

Grupa P5+1 je naročito zabrinuta zbog nivoa čistoće obogaćivanja koji dostiže do 20 odsto i podzemnog bunkera Fordo gde se sprovodi ta aktivnost, čije zatvaranje zahteva. Ti svetski moćnici, takođe, žele da Iran izveze svoje sadašnje zalihe obogaćenog uranijuma, fisione čistoće 20 odsto.

Iran negira da razvija atomsku bombu i tvrdi da mu je nuklearni program potreban u mirnodopske medicinske i energetske svrhe.

Iran će insistirati na priznanju svojih prava na obogaćivanje uranijuma u pregovorima sa svetskim moćnicima, izjavio je juče glavni iranski pregovarač Saed Džalili.

"Mislimo da mogu da počnu pregovore jednom frazom - da prihvataju pravo Irana, pre svega pravo na obogaćivanje", rekao je Džalili u govoru na Univerzitetu u Almatiju, u Kazahstanu, pred početak pregovora.

"Nadamo se da u Alma Ati neće ponoviti gorko iskustvo kroz koje su prošli tokom 34 godine naše revolucije i da će ovog proleća doneti ispravnu odluku", dodao je Džalili, misleći na islamsku revoluciju iz 1979. kojom je zbačen iranski šah.
XS
SM
MD
LG