Dostupni linkovi

Lunaček: Vremenski prozor Srbije za pregovore sa EU se zatvara


Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček se nada da će narednih dana doći oko dogovora Beograda i Prištine i ujedno upozorava da bi se u suprotnom mogao zatvoriti "vremenski prozor Srbije za pristupne pregovore sa EU".

"Razočaravajuće je da i pored napora Ketrin Ešton do sada nije bilo dogovora", kazala je ona bečkom dnevniku "Prese" ocenjujući da "se pre svega Srbi, čini se, još nisu stvarno odlučili za normalizaciju".

"Nadam se, medjutim, da će se oni narednih dana za to odlučiti", poručila je Lunaček dodajući da će se u suprotnom "zatvoriti vremenski prostor Srbije za pristupne pregovore sa EU".

"Prese" ocenjuje da predstoje odlučujući sati za Srbiju i Kosovo, jer Beogradu i Prištini treba dogovor kako bi mogli nastaviti put u pravcu EU.

Takodje, list prenosi da je prema dnevniku "Danas" Eštonova navodno predložila jedan kompromis prema kojem bi EU administrirala sever Kosova, što, kako dodaje "Prese" demantuju diplomatski krugovi na Kosovu.

"Omogućavamo obema stranama razgovore. Ne predlažemo da za njih rukovodimo severom Kosova", podvukla je portparol Eštonove Maja Kocijančić bečkom listu.
XS
SM
MD
LG