Dostupni linkovi

Đurić: Rok za odgovor Srbije na ponudu EU do utorka


Državni vrh će konačan stav o ponudi iz Brisela doneti na osnovu detaljne procene šta su gubici u jednom, a šta gubici u drugom slučaju, kaže Marko Đurić.

Savetnik predsednika je rekao da je potpuno jasno da će u oba slučaja Srbija, nažalost, biti usočena sa velikim izazovima i gubicima.

Prema rečima Đurića, utorak, 9. april popodne, je rok u kojem se od pregovaračkog tima Beograda očekuje da se izjasni o ponudi koja je dobijena tokom razgovora u Briselu.

On je dodao da ta ponuda nije ni po čemu različita od osam tačaka koje smo imali prilike da u javnosti vidimo posle prethodne runde pregovora.

"U tim tačkama ne pominju se nikakave dodatne nadležnosti za srpsku zajednicu, ne pominju se nikakve bezbednosne ni pravne garancije, ne pominje se odsustvo kosovskih snaga bezbednosti sa područja u kojima žive Srbi ili makar severa Kosova", rekao je Đurić.

Savetnik predsednika Tomislava Nikolića ocenio je da dijalog koji je vođen u prethodnom periodu nije uzaludan i da sama činjenica da se razgovaralo je znatan napredak.

"Mi mislimo da u pravom dijalogu, ne u dijalogu u kome se samo nameću rešenja i očekuje od jedne strane da prihvati jednostrani sporazum kojim se odriče svih svojih interesa, dakle u pravom dijalogu da se može doći do rešenja", rekao je Đurić.
XS
SM
MD
LG